Belangrijk: Langdurige cliëntenstop. Klik hier voor meer informatie.

Verdieping Postpartum depressie

19/12/2019  •  1 min leestijd

Ik spreek vaak jonge moeders die niet goed weten hoe ze intimiteit en seks weer een plek kunnen geven in hun relatie. De nieuwe situatie vraagt veel van hen, en seks lijkt opeens meer energie te kosten. Plezier maakt plaats voor frustratie en de zin “Ik moet me er echt toe zetten” komt regelmatig voorbij.

Vrouwen die een moeilijke periode gehad hebben rondom vruchtbaarheid, zwangerschap, bevalling of kraamtijd hebben meer kans op het ontwikkelen van depressieve gevoelens of een depressie.

Waar de ene vrouw alle veranderingen met zelfvertrouwen tegemoet treedt, is dit voor de andere vrouw een loodzware periode vol somberheid, angst, vermoeidheid en gevoelens van schuld.

Deze psychische klachten kunnen van invloed zijn op de zin in seks en op de manier waarop seks ervaren wordt. Wanneer vrouwen met mij hun vragen en problemen rondom seksualiteit bespreken is het dan ook van belang dat ik als consulent aandacht heb voor het proces dat zij rondom hun zwangerschap, bevalling en kraamtijd hebben doorgemaakt.

De training Postpartum depressie van het Trimbos instituut heeft mij geleerd om een mogelijke postpartum depressie te herkennen en hierover met vrouwen in gesprek te gaan. Een waardevolle training dus.